تابلو برق PLC چیست؟

آشنایی با تابلو برق PLC

واژه plc مخفف عبارت Programmable Logic Controller است که در زبان فارسی آن را به عنوان کنترل گر منطقی برنامه‌پذیر می‌شناسیم. تابلوهای مجهز به پی ال سی را با عنوان تابلو برق اتوماسیون می‌شناسند. این کنترل‌گرها قابل برنامه‌ریزی هستند و می‌توانند برای اهداف مخصوص در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند. از سوی دیگر می‌توان گفت که این plcها، یک کامپیوتر کوچک هستند که از آن‌ها در محیط‌های صنعتی به خصوص برای کنترل فرآیندها استفاده می‌شود. در صورتی که این قطعات بر روی تابلوهای برق استفاده شوند، به آن تابلو برقPLC می‌گوییم.

وجود این قطعات باعث می‌شود تا تابلوهای برق بتوانند هرچه بهتر و هوشمندتر دستورات قطع کردن، کنترل کردن و یا نظارت بر روی سیستم‌های مختلف را اجرا کنند. قطعات PLC دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت، ارتعاشات و سروصدا دارند و می‌توانند به خوبی با سایر ماژول‌های دیگر ارتباط برقرار کنند. از سوی دیگر برنامه نویسی این قطعات بسیار آسان است که کار با آن‌ها را آسان‌تر می‌کند.

تابلو برق PLC چه کاربردی دارد؟

تابلو کنترل PLC فرآیند تولید را کنترل می‌کند و باعث می‌شود تا داده‌ها در زمان و مکان مشخص استفاده شود. به‌طور کلی تابلو برق پی ال سی یا همان برنامه کنترل منطقی در خطوط تولید کارگاه‌ها و کارخانه‌های صنعتی برای ایجاد فرآیند اتوماتیک و پیچیده در دستگاه‌های گوناگون چون موتور ماشین‌آلات، پمپ‌ها، قطع‌کننده‌های مدار، چراغ‌ها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. تابلوهای PLC در حالت کلی برای ارسال وضعیت‌ها و خطاها به مراکز دیسپاچینگ و دریافت فرامین از این مراکز در پست‌های برق استفاده می‌شود. تمامی تابلو‌ها از طریق ارتباطات به این تابلو متصل می‌شوند و خطاها و وضعیت‌ها را به مراکز دیسپاچینگ یا اتاق کنترل هدایت می‌کند. استفاده از تابلو برق پی ال سی انقلاب بزرگی در مدارهای الکتریکی و تابلوهای برق ایجاد کرد که امروزه به وضوح می‌توان تاثیرات وجود آن را در صنایع مختلف مشاهده کرد.

تابلو برق PLC چه ویژگی‌ هایی دارد؟

تابلو برق پی ال سی (PLC) یکی از پرکاربردترین تابلوهای برق صنایع و کارخانه‌های صنعتی به‌شمار می‌آید. استفاده از تابلو برق PLC در اتوماسیون صنعتی مزیت‌های بسیاری چون کنترل بهتر فرآیندهای تولید، افزایش سرعت و دقت عمل، کاهش میزان مصرف انرژی، تشخیص و عیب‌یابی سریع، امکان اتصال به شبکه و… به همراه خواهد داشت. همچنین یکی از روش‌های مقابله در برابر اضافه ولتاژ نیز استفاده از تابلو برق پی ال سی است. اما از جمله ویژگی‌ها و مشخصات فنی تابلو برق پی ال سی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارای بدنه مقاوم با پوشش الکترواستاتیک
  • دارای پردازنده CPU: پردازنده، PLC را به طور منظم برای جلوگیری از خطا بررسی می کند و عملکردهایی مانند عملیات حسابی و عملیات منطقی را انجام می‌دهد.
  • حافظه: حافظه ROM سیستم به طور دائم داده‌های ثابت مورد استفاده توسط CPU را ذخیره می‌کند. RAM نیز اطلاعات دستگاه ورودی و خروجی، مقادیر تایمر، شمارنده‌ها و سایر دستگاه‌های داخلی را ذخیره می‌کند.
  • بخش O/P: این بخش خروجی را بر روی دستگاه‌هایی مانند پمپ‌ها، شیر برقی‌ها، چراغ‌ها و موتورها کنترل می‌کند.
  • بخش I/O: بخش ورودی که وضعیت دستگاه‌های میدانی مانند سوئیچ‌ها و حسگرها را بررسی می‌کند.
  • منبع تغذیه: اگرچه اکثر PLCها با ولتاژ ۲۴ VDC یا ۲۲۰VAC کار می‌کنند، برخی از آنها دارای منبع تغذیه ایزوله هستند.
  • دارای تعدادی ورودی و خروجی دیجیتال و آنالوگ
  • دارای تعدادی تایمر، رله‌های کمکی و شمارنده
  • دارای قطعات با مقاومت عالی در برابر رطوبت و ارتعاشات
  • برخورداری از حجم قابل برنامه‌ریزی
  • قابلیت برنامه‌نویسی سریع

باید بگوییم که ابعاد و مشخصات تابلو برق PLC با توجه به نیاز افراد و نوع کاربری متفاوت خواهد بود و متناسب با موارد و محیط استفاده ساخته می‌شود.

تابلو برق PLC چگونه کار می‌ کند؟

در این قسمت قرار است با نحوه کار تابلو برق پی ال سی بیشتر آشنا شوید. این تابلوها دارای ورودی و خروجی‌های مختلفی هستند تا امکان برقراری ارتباط را از طریق سیم‌ و کابل با سایر دستگاه‌های صنعتی، مهیا کند. به همین دلیل استفاده از برندهای شناخته شده سیم و کابل در این فرآیند می‌تواند باعث جلوگیری از ایجاد اختلال در کار تابلو برق پی ال سی شود. چهار مرحله اساسی در عملکرد همه PLC ها وجود دارد؛ اسکن ورودی، اسکن برنامه، اسکن خروجی، نگهداری. این مراحل به طور مداوم در یک حلقه تکراری انجام می‌شود.

  • اسکن ورودی: وضعیت تمام دستگاه‌های ورودی که به PLC متصل هستند را تشخیص می‌دهد
  • اسکن برنامه: منطق برنامه ایجاد شده توسط کاربر را اجرا می‌کند.
  • اسکن خروجی: تمام دستگاه‌های خروجی که به PLC وصل شده‌اند را برق می‌دهد یا از حالت برق خارج می‌کند.
  • نگهداری: این مرحله شامل ارتباط با پایانه‌های برنامه نویسی است.

در کنار این تابلوها از یک دستگاه دیگر به عنوان رابط بین تابلو برق و انسان استفاده می‌شود که به آن HMI گفته می‌شود که در واقع مخفف کلمه Human Machine Interface است. این وسیله می‌تواند بر روی درب تابلو برق plc نصب شود و یا در یک تابلوی دورتر که به ماشین آلات نزدیک است، قرار گیرد. HMI به وسیله ورودی‌هایی به تابلوهای برق plc متصل شده و به آن‌ها در کنترل و نظارت بر ماشین آلات کمک می‌کند. تابلو plc می‌تواند سیگنال‌هایی را از طریق شبکه به HMI جهت نظارت بهتر منتقل کند و یا HMI سیگنال‌هایی را برای کنترل ماشین آلات به تابلو plc ارسال کند. به این صورت و با این چرخه این تابلو می‌تواند دستورات را بر روی ماشین آلات اعمال کرده و نظارت بالایی بر روی آن‌ها داشته باشد.

برق روان پاسارگاد را در اینستاگرام دنبال کنید

شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد بهترین شرکت مهندسی برق اصفهان

جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.