افزایش تاب‌آوری صنعت برق با طراحی شبکه برق

طراحی شبکه برق براساس افزایش تاب‌آوری

 معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی توانیر گفت: دهه‌های گذشته طراحان و معماران صنعت برق تلاش کرده‌اند با صرف منابع مالی و انواع مواد معدنی و آلی که در اختیار داشتند، آنچه امروز به‌عنوان صنعت برق شناخته می‌شود را با مشخصه اساسی «ارائه خدمت‌رسانی بی‌وقفه با مقاوم‌سازی آن در مقابل انواع مخاطرات و تهدیدهای طبیعی و انسانی» را پایه‌ریزی کنند. به‌گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، مصطفی رجبی مشهدی اظهار کرد: آسیب‌پذیری شبکه برق طبق تجربیات گذشته و نتایج مطالعات انجام شده، مقابل مخاطرات طبیعی نظیر تغییرات شدید آب و هوایی (خشکسالی و امواج گرمایی و در نقطه مقابل توفان‌های سرد زمستانی) و سیل و توفان و زلزله، و مخاطرات انسانی و سایبری، اغتشاشات مغناطیسی قطبین زمین و حتی سلاح‌های الکترومغناطیسی به اثبات رسیده است.

او ادامه داد: از طرف دیگر افزایش میزان وابستگی جوامع به زندگی دیجیتالی و انتظارات صنایع و شریان‌های حیاتی (مانند شبکه آبرسانی، مخابرات و اطلاعات، ایمنی و بهداشت عمومی، حمل و نقل) از تداوم و کیفیت خدمت‌رسانی شبکه برق که در صورت اخلال منجر به پیامد‌های ناگوار اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیت ملی حاصل از آن خواهد شد؛ موجب شده است فلسفه طراحی شبکه برق بر اساس قابلیت اطمینان بازنگری شده و طراحی شبکه بر اساس افزایش تاب‌آوری مورد توجه قرار گیرد.

معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی توانیر با بیان اینکه تاب‌آوری قابلیت دوام و پایداری شبکه و بازیابی سریع مقابل وقوع حوادث با شدت بالا و کم‌تکرار است که در چهار حوزه تولید، انتقال، توزیع و بخش مصرف‌کنندگان دنبال می‌شود، اضافه کرد: تاب‌آوری توانمندی یک سیستم در حفظ کارکردها و ساختار خود، در مواجهه با تغییرات درون‌سازمانی و برون‌سازمانی است و اینکه بتواند در صورت اجتناب‌ناپذیر بودن عقب‌نشینی یا الزام کاهش سطح خدمات، اینکار را به‌صورت قابل کنترل و منظم انجام دهد.

رجبی با اشاره به اینکه هرگونه طرح ارتقای تاب‌آوری در موسسات برق باید در چارچوب یک چرخه بهبود مستمر در نظر گرفته شود خاطرنشان کرد: چرخه‌ای که از تدوین خط‌مشی‌ها و برنامه‌ریزی آغاز شده و با اجرا، ارزیابی و اصلاح تکمیل می‌شود و البته شامل مشارکت طرف تقاضا و مصرف برق نیز باشد. زیرا به دلیل ماهیت برق و ویژگی‌های عملیات برق‌رسانی، هرگونه تمهیدی بدون لحاظ کردن رفتار سمت تقاضا و مصرف‌کنندگان، اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

وی افزود: مراکز کنترل و دیسپاچینگ در راهبری وضعیت شبکه در شرایط وقوع بحران‌ها نقش محوری در تاب‌آوری عملیاتی صنعت برق ایفا می‌کنند و از این رو روشن بودن مسوولیت‌ها و وظایف این مراکز در کلیه سطوح شبکه، تعامل و همکاری موسسات برق با این مراکز، طراحی‌های سیستم‌های حفاظتی با هدف حفظ یکپارچگی و پایداری شبکه، طرح‌های بهره‌برداری جزیره‌ای در شبکه، در دست بودن سناریوهای به روز بازیابی شبکه، تمرین و انجام مانورهای آمادگی شرایط بحران، رویت‌پذیری تجهیزات و تاسیسات شبکه تحت هر شرایط، طراحی عملیات برق‌رسانی به تاسیسات حیاتی و حساس مانند نیروگاه‌های اتمی و مراکز حساس امنیتی، سیاسی و درمانی از جمله مهم‌ترین عوامل دستیابی به تاب‌آوری عملیاتی است. همچنین تعریف برنامه‌های اضطراری پاسخگویی بار و توافق با مشترکان در سطوح مختلف شبکه، بر اثربخشی فعالیت‌ها می‌افزاید.

 

شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.