شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد با در اختیار داشتن پرسنل مجرب و متخصص قابلیت انجام کلیه مراحل طراحی و اجرای نیروگاه های گازی کوچک مقیاس را دارا می باشد.)
CHP و CCHP چیست ؟
در روش تولید پراکنده ، به علت نزدیکی به محل مصرف ، امکان تولید حرارت همزمان با برق فراهم است. معمولاً تولید همزمان ( DG) به تولید همزمان برق و حرارت (CHP) تبدیل می شود.تولید همزمان برق و حرارت یا CHP نیز عبارت از تولید همزمان چند نوع انرژی قابل استفاده ( معمولاً میکانیکی و گرمایی) در یک سیستم واحد و یکپارچه .
در تکنولوژی CHP بصورت همزمان حرارت قابل استفاده و انرژی الکتریکی در پروسه ای واحد و با بازدهی بالا تولید می شود. در حالی که در روشهای معمول ۶۰ درصد انرژی تولید شده به شکل بخار بر فراز برج خنک کننده هدر می رود ، در سیستم CHP این حرارت همزمان با پروسه تولید انرژی الکتریکی جذب شده و مورد استفاده قرار می گیرد و این امر باعث افزایش بازدهی سیستم تا ۸۰ درصد در محل استفاده می گردد.
محرک های اولیه مطرح نیز در انواع توربین گاز ، موتورهای احتراقی ، میکروتوربین ها ، پیل سوختی و موتور استرلینگ دسته بندی می شوند.
يك سيستم CHP از اجزاي مختلفي تشكيل شده است : مولد قدرت اوليه (Prime mover)، مبدلهاي حرارتي بازيافت گرما ، ژنراتور ، لوله ها و اتصالات و ساير تجهيزات جانبي از قبيل پمپها، عايق بندي ها و …. همچنين در سيستم هايي كه از گرماي بازيافت شده جهت مصارف سرمايشي، از يك چيلر تراكمي يا جذبي نيز در كنار ساير تجهيزات استفاده مي شود.
در شكل زير شماتيك يك سيستم توليد همزمان توربين گاز كه براي مصارف سرمايشي نيز مورد استفاده قرار مي گيرد نشان داده شده است. به اين قبيل سيستم ها كه به طور همزمان برق، گرما و سرما توليد مي شود ، اصطلاحاً Trigeneration يا CCHP گفته مي شود.
مزاياي توليد همزمان برق و حرارت در محل مصرف عبارتند از : افزايش بازده سوخت دريافتي به برق تحويلي از كمتر از ۳۰ درصد به ۸۰ تا ۹۵ درصد امكان حضور طيف گسترده بخش خصوصي بدليل سهولت تامين مالي حذف تلفات توان پيك توسعه پدافند غيرعامل كاهش نياز به احداث ظرفيت هاي جديد انتقال و توزيع كاهش پرباري شبكه (congestion) تملك كمتر زمين براي توسعه شبكه و كاهش تبعات مالي، اجتماعي و زيست محيطي افزايش پايداري و امنيت فني سيستم قدرت در روش متمركز، افزايش ۳۰ درصدي بار پيك نسبت به متوسط بار شبكه، تلفات انتقال و توزيع را جبران ميسازد در حالي كه در روش توليد همزمان در محل مصرف اين تلفات نزديك به صفر است
نمونه های کاربردی اجرا شده در سطح کشور :
مولد یک مگاواتی واقع در نیروگاه طرشت از نوع CHP ( دریافت حرارت بازیافتی جهت گرم کردن آب استخر )
مولد ۴.۸ مگاواتی واقع در کشت و صنعت سلمان فارسی – از نوع CHP (دریافت حرارت بازیافتی در تهیه شکر )