موتور برق چیست؟
یکی از محصولات مولد برق، موتور برق است که همانند دیزل ژنراتور عمل میکند، موتور برق در واقع یک ژنراتور کوچک است که قابلیت حمل و جابهجایی را دارد. بر همین اساس کارخانههایی که در تولید ژنراتور برق و دیزل ژنراتور پیشتاز هستند برای ایجاد سهولت در کار مشتری به تولید انواع موتور برق در مدلهای مختلف نیز پرداختند.
موتور برق شامل یک ژنراتور و یک موتور است که ژنراتور نیروی مکانیکی موتور را با استفاده از گشتاور به نیروی الکتریکی خروجی تبدیل می کند. اندازه و سایز موتور برق بر مبنای میزان جریان الکتریکی خروجی آن که KW کیلو وات و یا KVA است متفاوت خواهد بود. کمپهای تفریحی، اردوگاهها و مراکز نمایشگاهی که گاهی خارج از محدوده واقع میشوند جهت تامین برق از موتور برق استفاده میکنند.
انواع موتور برق بر اساس سوخت مصرفی
موتور برق برای تولید انرژی مکانیکی نیاز به سوخت دارد. انرژی حاصل از احتراق، باعث حرکت شفت در آلترناتیو (ژنراتور) شده و الکتریسته تولید میکند. سوخت موتور برق از بنزین، گاز و گازوئیل تأمین میشود.
انواع موتور برق از لحاظ برق مصرفی
دو بخش اصلی موتور برق در تولید الکتریسته، موتور و ژنراتور است. موتور با حرکت دادن شفت در میدان مغناظیسی، اختلاف پتانسیل بوجود میآورد. این اختلاف پتانسیل سبب میشود تا الکتریسته تولید شود.
انواع موتور برق از نظر سیستم خاموش و روشن شدن
موتوربرق ها از لحاظ سیستم خاموش و روشن شدن به سه دسته تقسیم می شوند:
موتوربرق های هندلی:
این مکانیزم در بیشتر موتور برق های بنزینی استفاده می شود و برای روشن کردن این نوع موتور برق ها نیازی به نیروی انسانی نیست.
موتور برق های استارتی:
این نوع از موتور برق ها دارای موتور استارتی هستند که به راحتی با دکمه استارت تعبیه شده بر روی آن ها خاموش و روشن می شوند و نیازی به دور گرفتن موتور جهت روشن شدن ندارند.
موتور برق های اتوماتیک:
این نوع از موتور برق ها دارای سیستم سوییچ اتوماتیک برق شهر هستند، در صورت قطع برق موتور برق اتوماتیک خود به خود روشن می شود و در زمان برگشت برق فرمان خاموش شدن برای موتور برق ارسال می شود.
اجزای تشکیل دهنده موتور برق
موتور برق همانطور که از نام آن آشکار است، وسیلهای جهت تولید برق (محصول مولد برق) است. این وسیله در ابعاد مختلف ساخته می شود و در مقیاسهای کوچک تا بزرگ برای مصارف مختلف استفاده می شود. کارخانجات تولید کننده با توجه به درخواست بازار مصرف، موتوربرق های دستی کوچکی جهت مصارف خانگی تا موتور برقهایی در ابعاد بزرگ جهت مصارف صنعتی تولید کرده است. اجزای تشکیل دهنده موتوربرق شامل موارد زیر است:
- موتور: این بخش از موتور برق قسمت تامین کننده انرژی اصلی مکانیکی را بر عهده دارد.
- سیستم سوخت: یک باک است که برای سوخت موتور مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیستم ولتاژ: وظیفه تنظیم مقدار ولتاژی که از سیستم خارج میشود و تبدیل AC به DC و بلعکس آن را بر عهده دارد.
- روغن: به دلیل کار کردن طولانی مدت با موتور برق در روز ممکن است اجزا دستگاه دچار سائیدگی شود که با بودن سیستم روغن کاری این مشکل به حداقل میرسد.
کاربرد موتور برق
در برخی از صنایع از دیزل ژنراتور یا موتور برقهای دائم کار استفاده میشود. این دیزل ژنراتورها بهطور پیوسته در حال کار تولید برق هستند. دیزل ژنراتورها در صنایع و مجتمعهای عظیم که نیاز نامحدودی به برق دارند استفاده میشود. اما موتور برقهای معمولی چنین کاربردی ندارند و در مواقعی که دسترسی به برق میسر نیست استفاده می شود. از دیگر کاربردهای موتور برق می توان به برق رسانی پمپهای مختلف آب، کفکشها، استفاده برای الکترو موتورها و سیستمهای برقی کوچک مثلا روشنایی و… اشاره نمود.
رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از موتور برق بسیار حائز اهمیت است. زیرا محصولات احتراق گازهای سمی هستند که اگر در جای نامناسب قرار گیرند. با روشن شدن دستگاه گازگرفتگی اتفاق می افتد از این رو بهتر است مکان قرارگیری آن را به درستی انتخاب نمایید و ترجیحا در محیط های باز آن را نصب کنید.
برق روان پاسارگاد را در اینستاگرام دنبال کنید
شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد بهترین شرکت مهندسی برق اصفهان
جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.