مدار فرمان و مدار قدرت چیست؟

مدار فرمان و مدار قدرت چیست؟

یکی از سؤالات پرتکرار که همیشه از بنده پرسیده می‌شود. تفاوت مدار فرمان و مدار قدرت و اصولاً کاربرد آنهاست. امروز باهم نگاهی خواهیم داشت به تعریف مدار قدرت چراکه مهم‌ترین بخش یک مدار را شامل می‌شود. و سپس به تعریف مدار فرمان که وظیفه صدور فرمان‌های کنترلی برای مدار قدرت را برعهده دارد.

در ادامه برای شناخت بهتر آنها به‌واسطه تجهیزات استفاده شده در هر یک، به تجهیزات مدار قدرت و مدار فرمان خواهیم پرداخت و سپس به بخش نقشه مدار فرمان و قدرت که شامل شماتیک مداری می‌باشد. نگاهی خواهیم داشت تا کم‌کم شما را برای تحلیل مثال کاربری راه‌اندازی ستاره – مثلث آماده نماییم. در پایان نیز به‌صورت مفصل و به‌عنوان‌مثال نگاهی به مدار فرمان و قدرت راه‌انداز YD خواهیم داشت.

تعریف مدار قدرت

چرا ابتدا از مدار قدرت شروع کردیم، به این دلیل که مدار قدرت (Power Circuit) مدار اصلی ما است. این بدین معناست که می‌توان یک مدار صرفاً قدرتی داشت درحالی‌که مدار فرمان به‌تنهایی و بدون حضور مدار قدرت کاربردی ندارد.

پس اجازه دهید تعریف مدار قدرت را بیشتر باز کنیم، مدار قدرت به مدار اصلی گفته می‌شود که جریان الکتریکی از سمت منبع تغذیه حرکت کرده و درنهایت به بار الکتریکی می‌رسد حال این بار می‌تواند یک موتور القایی سه‌فاز یا صرفاً یک لامپ کم‌مصرف باشد.

مدار فرمان و مدار قدرت چیست؟

در سال‌های بسیار دور که خبری از مدار فرمان یا کنترل نبود. این عمل (کنترل) در قسمت خود بار صورت می‌گرفت به این صورت که اگر نیازی به تغییر سرعت در موتور سنکرون حس می‌شد. این درخواست با تغییر سیم‌بندی موتور صورت می‌پذیرفت و مثل امروز خبری از مدارهای فرمان و کنترلی نبود.

به مسیر اصلی عبور جریان الکتریکی به سمت مصرف‌کننده توان، مدار قدرت گفته می‌شود.

تعریف مدار فرمان

بخشی از مدار که وظیفه کنترل و صدور فرمان را دارد. مدار فرمان (Control Circuit) نامیده می‌شود اما چگونه این بخش را تشخیص دهیم؟

این بخش از مدار با بار الکتریکی نهایی ما در ارتباط مستقیم نیست. ازآنجایی‌که برای صدور فرمان نیازی به ولتاژ ۳ فاز نداریم پس همواره مدار فرمان با یک ولتاژ تک‌فاز سطح پایین عمل می‌کند.

مدار فرمان قسمتی از مدار بوده که با انرجایژ و دی‌انرجایز آن می‌توانیم تاثیر مستقیم بروی بار الکتریکی یا همان مدار قدرت داشته باشیم. به زبان ساده با مدار فرمان می‌توانیم برق تحویلی به یک مصرف‌کننده را مدیریت و کنترل نماییم.

درست است که ولتاژ کاری در مدار فرمان پایین است ولی به‌هیچ‌وجه اهمیت آن را در حوادث بزرگ دست‌کم نگیرید. چراکه صدور یک فرمان اشتباه می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد.

ترکیب مدار فرمان و مدار قدرت را به زیبایی می‌توان در یک تابلو برق مشاهده کرد. در تابلو برق‌های الکتریکی همواره از مدار قدرت برای تامین مسیر تغذیه موتورهای الکتریکی و از مدار فرمان برای کنترل موتور مدنظر استفاده می‌شود.

 


شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد بهترین شرکت مهندسی برق اصفهان

جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.

روی نقشه بیاید


بیشتر بخوانید :

ژنراتور دائم کار چیست؟

عایق کابل چیست؟

دیسپاچینگ چیست؟