بررسی ساختار کابل های برق
کابلها براساس نوع کاربرد و عملکردی که دارند، در انواع مختلفی ساخته می شوند که اطلاعات و جزئیات بیشتر درباره هر یک از آنها را قرار دادهایم. ساختار هر کابل با یکدیگر متفاوت است، اما به طور کلی تمامی آنها از سه بخش اصلی هادی، عایق و روکش ساخته شدهاند که در این قسمت ساختار کابل برق را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
هادی یا رسانای کابل
مهمترین بخش هر کابل، هادی آن است که درست در مرکز قرار گرفته است. هادی کابل رشته یا رشتههایی است که از فلزات رسانا همچون مس، آلومینیوم، نقره و… تشکیل شده است. وظیفه این بخش انتقال جریان الکتریکی است. در حال حاضر بیشتر کابلهای موجود در بازار دارای هادی های مسی و آلومینیومی هستند. کابل برق مسی گرانتر از کابل برق آلومینیومی است و دلیل آن هم گرانتر بودن فلز مس نسبت به آلومینیوم است. انتخاب کابل مسی مزایای مختلفی نسبت به کابلهای آلومینیومی دارد که میتوانید از جزئیات این مزایا در مقاله مقایسه کابل مسی و آلومینیومی بیشتر بدانید. همانطور که در مقاله مقایسه کابل مفتول و افشان ذکر کردیم، هادی کابلها براساس سطح مقطع و شکل ظاهری که دارند، به سه نوع مفتول، افشان و نیمه افشان تقسیمبندی میشوند.
عایق کابل برق
عایق برق بر روی رشته های هادی کشیده شده است تا از این طریق از نشت جریان الکتریکی جلوگیری شود. این عایق میتواند جنس مختلفی داشته باشد که متناسب با کاربرد کابل در ساختار این محصولات به کار میرود. جنس عایق کابل برق عبارت است از:
- مواد لاستیکی
- کاغذهای آغشته به روغن های مخصوص
- PVC که پرکاربردترین ماده در عایق کابل است و به آن پرتودور نیز گفته میشود.
- PET که نوعی پی وی سی است قابل اشتعال هستند.
غلاف کابل
از دیگر اجزای سازنده کابلها میتوان به غلاف کابل برق اشاره کرد. غلاف کابل برق به لایه یا لایههایی گفته میشود که بر روی کابل کشیده شده تا کابل و عایق آن در برابر صدمات فیزیکی و عوامل مکانیکی مقاومت داشته باشد. در واقع کابلهایی که به غلاف مجهز شده اند، در اثر کشیدگی، فشرده شدن و مواردی از این دست از خود مقاومت بیشتری نشان میدهند و طول عمر آنها بیشتر است. این غلافها بسته به نوع کابل و کاربرد میتواند از نوع پی وی سی، سرب و فولاد باشد.
روکش کابل برق
عایق و هادی کابل که توسط غلاف پوشانده شده است، در زیر پوششی به نام روکش کابل قرار میگیرد. این روکش از محتویات داخلی کابل حفاظت میکند و از نشت جریان الکتریکی و برق گرفتگی نیز جلوگیری میکند. روکش کابل باید خاصیت ارتجاعی و استقامت مکانیکی بالایی داشته باشد و ضخامت آن استاندارد باشد.
حفاظت الکتریکی (شیلد)
شیلد یا حفاظت الکتریکی در واقع اسکرین نوار مسی یا آلومینیومی، شیلد مسی و شیلد بافتهشده مسی (آلومینیومی) هستند که از ایجاد نویز جلوگیری میکنند. حفاظت الکتریکی در کابلها برای ایجاد مقاومت در برابر میدانها و امواج الکترومغناطیس وجود دارد. کابلهای مجهز به شیلد را با نام کابلهای شیلد دار میشناسند که در مقاله کابل شیلد دار چیست به بررسی این نوع از کابلها پرداختهایم.
زره (آرمور)
کابلهای مسلح یا دارای زره(حفاظت مکانیکی) قابلیت مقاومت در برابر بریدگی، جویدن حیوانات، ضربه و اجسام سنگین را دارند. کابلهای فاقد زره را غیرمسلح نیز میگویند. خرید بهترین کابل زرهدار که دارای مقاومت در برابر صدمات مکانیکی باشد میتواند از بروز خسارت و قطعی و اتصالی جریان در کابل جلوگیری نماید.
برق روان پاسارگاد را در اینستاگرام دنبال کنید
شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد بهترین شرکت مهندسی برق اصفهان
جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.