تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی
امروز مردم بدون اینترنت بهسختی زندگی میکنند در حالیکه بدون برق زندگی برایشان غیرممکن است. امروز برق با همه بخشهای زندگی ما درآمیخته است. از بازکردن پارکینگ تا تجهیزات حرارتی منزل تماموکمال با برق کار میکند.
در سالیان نهچندان دور تأمین برق تنها به نیروگاهها وابسته بود، اما امروز تولید انرژی الکتریکی تنها در نیروگاهها انجام نمیشود، بلکه در مراکز صنعتی و کارخانهها برق بهصورت مستقل تولید میشود. ژنراتور یا موتوربرق وسیلهای است که انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل میکند. امروزه ژنراتور برق یا موتور برق در انواع مختلفی در بازار به فروش میرسد که موتور برق بنزینی و دیزلی دو نوع دستگاهی است که در بازار بسیار شنیده میشود. در واقع این تقسیمبندی به نوع سوخت مصرفی موتوربرق اشاره دارد. این دو نوع موتوربرق اگرچه از لحاظ فرایندی با یکدیگر یکسان عمل میکنند، اما تفاوتهایی با یکدیگر دارند. در این مقاله شما را با تفاوت موتوربرق بنزینی یا دیزلی آشنا میکنیم و کمک خواهیم کرد تا تشخیص دهید موتور برق بنزینی بهتر است یا دیزلی؟
تفاوتهای موتور برق بنزینی و دیزلی
گفتیم که موتور برق بنزینی و دیزلی یک فرایند در تبدیل ماده سوختی به انرژی الکتریکی دارند. اما برای استفاده از این دو نوع موتور برق و خرید صحیح باید تمام تفاوتهای این دو نوع دستگاه را ارزیابی کرد. تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی در هشت قسمت بیان شده است. این ۸ تفاوت مهمترین و اصلیترین تفاوت در هر دو دستگاه به شمار میآید. این هشت تفاوت عبارت است از:
تفاوت در راندمان سوخت موتور برق بنزینی و دیزلی
در مورد راندمان سوخت، متخصصین به قیمت سوخت موردنیاز یک موتور برق اشاره میکنند. از آنجا که قیمت بنزین از گازوئیل بیشتر است در نتیجه استفاده از موتور برق گازوئیلی هزینه کمتری برای مالک دستگاه به دنبال خواهد داشت.
مورد دیگری که متخصصین به آن اشاره میکنند، مقایسه موتور برق بنزینی و دیزلی از لحاظ میزان مصرف سوخت است. در موتوربرق بنزینی مصرف سوخت بسیار بالا بوده و شرکتهای سازنده تلاش میکنند تا مصرف سوخت در این دستگاه را کاهش دهند، اما در موتور برق دیزلی مصرف سوخت به مراتب کمتر از نوع بنزینی است.
بنابراین موتور برق دیزلی نسبت به موتور برق بنزینی از راندمان سوختی بالاتری برخوردار است. موتور برق دیزلی با سوخت کمتر انرژی بیشتری آزاد کرده و توان الکتریکی بیشتری از آن گرفته میشود. در نتیجه در تفاوت موتور برق بنزینی با دیزلی ژنراتور گازوئیلی بهتر عمل میکند.
تفاوت در طول عمر موتور برقهای دیزلی و بنزینی
گازوئیل یک ماده سوختی روان است و بهراحتی مشتعل میشود. گازوئیل براثر تراکم و دما مشتعل میشود، درحالیکه بنزین چنین خاصیتی نداشته و حتماً بهوسیله جرقه شمع دچار احتراق میشود. برای احتراق بنزین نیاز است تا یک روانکننده به موتور اضافه شود. روانکننده موجب احتراق آرام و نرم موتور بنزینی میشود، هرچه احتراق در موتوربرق بنزینی آرامتر شکل بگیرد فشار به پیستون و اجزا موتور کمتر خواهد بود.
اصولاً فشار ناشی از احتراق در موتور برقهای بنزینی بسیار بیشتر از موتور برق دیزلی است. برای همین طول عمر موتور برق دیزلی بیشتر از موتور برق بنزینی است. البته باید این مطلب را در نظر گرفت که نسل جدید موتور برقها در حال کارکرد با کیفیت بالای بنزین است. دور از ذهن نخواهد بود که در چند سال آینده در نوشتن تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی مورد طول عمر را حذف کنیم.
تفاوت در قابلیت اطمینان موتوربرق بنزینی و دیزلی
قبل از اینکه به تفاوت موتوربرق بنزینی و دیزلی در مورد قابلیت اطمینان بپردازیم، ابتدا باید مفهوم قابلیت اطمینان را بدانیم.
قابلیت اطمینان مفهومی است که در صنعت و بهخصوص در سیستم توزیع قدرت به کار میرود. قابلیت اطمینان به مفهوم انجام شدن مأموریت یک سیستم یا دستگاه است به طور مثال احتمال تولید برق ثابت و مداوم در یک ژنراتور یا موتور برق چه مقدار است؟
برای پاسخ به این سوال باید به میزان کارکرد و نیاز به تعمیر موتور برقها نگاه کرد. یعنی احتمال اینکه یک موتور برق چه میزان احتمال وجود دارد که در زمان کار یا قبل از کار متوقف شود. در موتور برق دیزلی نیاز به تعمیر برق بسیار کمتر از موتوربرق بنزینی است. موتوربرق دیزلی اجزای سادهتری داشته و بهراحتی تولید برق میکند، حالآنکه موتوربرق بنزینی ساختمان پیچیدهتر و اجزای بیشتری داشته و نیاز به سرویس و تعمیر در این دستگاه بالاتر میرود. برای همین در تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی، قابلیت اطمینان در موتور برق بنزینی کمتر از دیزلی است.
تفاوت در وزن موتوربرق بنزینی و دیزلی
برای بررسی تفاوت موتور برق بنزینی با دیزل، یکی از پارامترها که بررسی میشود وزن دستگاه است. اصولاً موتور برق بنزینی به موتور برق پرتابل معروف بوده که قابلیت حملونقل را دارد. موتور برق دیزلی به دلیل نوع عملیات سوخت که انفجار براثر تراکم و حرارت صورت میگیرد وزن بیشتری نسبت به دستگاه بنزینی دارد. زیرا نیاز است در هنگام احتراق ماده سوختی تنش حاصل از انفجار کنترل شود، برای همین به دور موتور برق دیزلی یک شاسی ساخته میشود. شاسی وزن موتور برق دیزلی را سنگینتر میکند.
تفاوت در سوخت موتور برق بنزینی و دیزلی
یکی از مهمترین تفاوتهای موتور برق بنزینی و دیزلی که برای همه مشخص است، نوع سوخت این دو موتور است. در موتور دیزلی، گازوئیل عامل سوخت است و در موتور برق بنزینی، بنزین ماده سوختی است. علاوه بر اینکه جنس این دو ماده با یکدیگر تفاوت دارد نوع سوخت نیز با هم متفاوت است. بنزین بسیار سریع و با شدت بیشتری دچار احتراق میشود؛ لذا در هر زمان و با هر اتفاقی این امکان وجود دارد که بنزین در موتور برق دچار احتراق شود. تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی در امنیت دستگاه است که دستگاه دیزلی امنیت بیشتری نسبت به موتور برق بنزینی خواهد داشت.
تفاوت در میزان صدا موتور برق بنزینی و دیزلی
نکتهای که باید به آن توجه کرد سروصدای زیاد موتور برق است چه موتور برق بنزینی چه موتور برق دیزلی دارای سروصدای بسیار زیادی است. نوع احتراق در موتورهای دیزلی که براثر تراکم، انرژی آزاد میشود، سروصدای بیشتری ایجاد میکند؛ لذا موتوربرق دیزلی در محیطهای مسکونی کمتر استفاده میشود.
تفاوت در تعمیر و نگهداری موتور برق بنزینی و دیزلی
موتور برق وسیلهای است که انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود. کارآمدی و کارکرد دائم دستگاه دو مقولهای است که همواره باید به آن توجه کرد. موتور برقها بیشتر اضطراری هستند؛ لذا همیشه باید سرویس و آمادهبهکار نگهداری شوند تا در زمانهایی که برق قطع میشود، از آن بهرهبرداری کرد.
اگر موتور برق دائمی است یعنی همیشه در حال کار است. خاموش شدن ژنراتور منجر به قطع برق میشود، بنابراین باید سرویسهای ساعتی انجام شود تا دستگاه هیچگاه خراب نشده و همیشه در حال کار باشد. در مقایسه موتوربرق دیزلی و بنزینی باید به این نکته توجه کرد که موتور برق دیزلی نیاز کمتری به سرویس دارد، زیرا فشار به اجزای دستگاه کمتر بوده و دستگاه ساعت بیشتری در مقایسه با موتور برق بنزینی کار میکند.
تفاوت در هوا خنک موتور برق بنزینی و دیزلی
سوختن بنزین یا گازوئیل موجب آزاد شدن انرژی حرارتی در موتوربرق شده و دمای بالا موجب استهلاک قطعات میشود. بنابراین در موتور برق از سیستم هواخنک یا آب خنک برای کاهش دما در دستگاه استفاده میشود. تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی در سیستم هوا خنک است، که موجب تفاوت قیمت دستگاه میشود. معمولا بسته به توان انرژی مورد نیاز سیستم خنککاری متفاوتی انتخاب میشود. در موتور برقهای بنزینی معمولا از هوا خنک استفاده میشود، اما در موتوربرق دیزلی سیستم خنککاری آب خنک است که قیمت دستگاه را بالا میبرد.
برق روان پاسارگاد را در اینستاگرام دنبال کنید
شرکت مهندسی برق روان پاسارگاد بهترین شرکت مهندسی برق اصفهان
جهت ارتباط و تماس با شرکت به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.