بررسی نحوه کار رله
منبع تغذیه از طریق یک کلید کنترل به آهنربای الکتریکی و از طریق کنتاکتها به بار مرتبط میشود. هنگامی که جریان از سیمپیچ کنترل شروع به عبور میکند، آهنربای الکتریکی انرژیدار میشود و در نتیجه میدان مغناطیسی را تقویت میکند. بنابراین، بازوی کنتاکت بالایی شروع به جذب به بازوی ثابت پایینی میکند و کنتاکتها را میبندد و یک مسیر برای انتقال انرژی منبع به بار به وجود میآورد. از طرف دیگر، اگر رله، از قبل، در هنگام بسته شدن کنتاکتها خاموش شده باشد، کنتاکت برعکس حرکت کرده و مدار باز خواهد شد.
به محض قطع جریان سیمپیچ، آرمیچر متحرک با یک نیرو به موقعیت اولیه خود باز میگردد. این نیرو تقریباً برابر با نصف نیروی مغناطیسی خواهد بود و عمدتاً توسط دو عامل (فنر و جاذبه) تأمین میشود.
رلهها عمدتاً برای دو عملیات اساسی ساخته میشوند. یکی کاربرد فشار ضعیف و دیگری فشار قوی. برای کاربردهای فشار ضعیف، اولویت بیشتری برای کاهش نویز کل مدار داده خواهد شد. برای کاربردهای فشار قوی، آنها عمدتاً برای کاهش پدیدهای به نام قوس الکتریکی طراحی شدهاند.
اصول اولیه برای همه رلهها، از قبیل رله کنترل جریان یکسان است. رله شکل زیر با چهار سر را در نظر بگیرید که با دو رنگ نشان داده شده است. رنگ سبز نشاندهنده مدار کنترل و رنگ قرمز نشان دهنده مدار بار است. یک سیم پیچ کنترل کوچک به مدار کنترل متصل میشود. یک سوئیچ به بار متصل است. این کلید توسط سیم پیچ در مدار کنترل کنترل می شود.
رله برقدار (ON):
همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، جریان گذرنده از سیمپیچها با سرهای ۱ و ۳ نمایش داده شده است که یک میدان مغناطیسی را ایجاد میکند. این میدان مغناطیسی باعث بسته شدن پایههای 2 و 4 میشود. بنابراین کلید نقش مهمی در کار رله ایفا میکند. از آنجا که بخشی از مدار بار است، برای کنترل یک مدار الکتریکی که به آن متصل است استفاده میشود. بنابراین، هنگامی که رله روشن میشود، جریان از طریق پایههای 2 و 4 خواهد گذشت.
رله بیبرق (OFF):
به محض اینکه جریان گذرنده از پایههای 1 و 3 متوقف شود، سوئیچ رله باز میشود و در نتیجه مدار باز از عبور جریان از پایههای 2 و 4 جلوگیری میکند. بنابراین رله بدون برق و در نتیجه در موقعیت خاموش قرار میگیرد.
رله برقدار
به طور ساده، هنگامی که یک ولتاژ به پایه 1 اعمال میشود، آهنربای الکتریکی فعال و باعث ایجاد میدان مغناطیسی میشود که به بسته شدن پایههای 2 و 4 میانجامد و باعث ایجاد مدار بسته می شود. هنگامی که در پایه 1 ولتاژ وجود ندارد، نیروی الکترومغناطیسی و در نتیجه میدان مغناطیسی وجود نخواهد داشت. بنابراین سوئیچها باز میمانند.